2016-10-21

Har du som jag någon gång gäspat till allt för många Powerpoints med allt för mycket text?  Misstänkte väl det.  90 % av all information som hjärnan registrerar kommer via ögat, så det gäller verkligen att stimulera rätt sinne. Avgörande är också om du har en logiskt uppbyggd och intressant berättelse. Detta har företaget Prezi tagit fasta på.

Peter ArvaiVi har stämt träff med Peter Arvai, grundare och VD av det snabbväxande och spännande företaget Prezi, som sedan lanseringen 2009 har tagit hela världen med storm när det gäller presentationsteknik och detta genom Prezi Zoom.  Peter hälsar oss välkomna till deras moderna kontor mitt i centrala San Francisco. Arbete och fritid flyter verkligen samman i denna kreativa kontorsmiljö. Arbetsytor delar utrymme med fotbollsspel och kaffeautomater.

Peter berättar om sin resa från Sverige till Silicon Valley och från en fem minuters pitchning, där han klipper av sin slips, i ett lyckat försök får alla att lyssna till en framgångsrik lansering 2009.  Nu åtta år senare kan Peter berätta en framgångssaga där man fått investerare och kunder som TED och Google och inte minst fått utmärkelser och skakat hand med president Obama.  Peter är verkligen en trevlig och ödmjuke kille från Stockholm som idag har med sitt företag fått 75 miljoner användare, vilka skapat över 260 miljoner presentationer i Prezi. Applåd!

Förutom kontoret i San Francisco så har man kontor i Budapest i Ungern, där den mesta av produktutvecklingen sker och de flesta av de anställda finns placerade. Ett skäl till detta är att det är en enorm riv efter IT-kompetenser i San Francisco och Silicon Valley, vilket i sin tur pressar upp lönerna. Det är inte ovanligt att man får betala en systemutvecklare 1-2 miljoner kronor i årslön. Därför att det är smartare att utveckla produkter på andra platser. När det sedan gäller lansering av nya koncept och tjänster så finns det dock ingen annan plats i världen där det finns samma fokus, kapital och möjligheter att snabbt gå från lansering till affär.

Jag tycker produkten är mycket spännande, inte minst zoom-funktionaliteten som ger en extra dimension till den berättelse man vill förmedla till mottagaren. Det krävs lite tid att lära sig produkten så insteget är lite högre, men när man väl fått kläm på detta så blir resultatet verkligen bra. Gå gärna in på www.prezi.com och ta del av de exempel som kan inspirera dig att testa med Prezi nästa gång du ska ge en presentation.

/Ola Johansson

Ola Johansson är seniorkonsult på Knowit HRM och researrangör av IEC:s inspirationsresa till San Francisco och Silicon Valley 2016.