2016-10-19

Vi träffade Emil Eifrem, CEO och grundare till Neo Technology på kontoret i Silicon valley.

Han berättade entusiastiskt om resan från Påskallavik och bildbyrån, till där de är nu med Neo4j i San Mateo CA. Om bildtaggning, “Panamaläckan” och hur begreppet graph database togs från matematiken. Neo4j var den första graphdatabasen.

Vi resonerade kring framgångsfaktorer för it-företag och de erfarenheter Neo fått. Emil tryckte på att ha fokus på produkten som helhet och människorna. En “kick as product” är det absolut viktigaste, enligt Emil.

Rekrytering av utvecklare verkar vara ett problem för många i dalen, det är brist på utvecklare. Hur lyckas då Neo hitt rätt personer?

Emil EifrémNeo är sexigt, så det lockar! De bästa utvecklarna är de som som har en passion för det de gör. Att man är agil, nyfiken, hungrig och vill lära sig. Det väger tyngst när Neo anställer. Och anställningsprocessen är noggrann. Sju intervjuer, uppgifter att lösa och parprogrammering är krav. Github-historik granskas självklart också.

Svenska tekniker lovordades. Utvecklarna är lika duktiga i Sverige som här i Silicon Valley. Och utvecklingen på Neo bedrivs fortfarande i första hand i Malmö i det svenska aktiebolaget.

Emil EifrémMan jobbar i små team på Neo. Max 6 personer. Och de bestämmer själva hur uppgifter ska lösas. Neo4j kommer med två releaser per år, och varje halvår sätter “management team” upp vilka som är absolut nödvändiga funktioner att lösa till nästa release (sk RDFs), utifrån marknad och vision.

Hur Neo jobbar med support är intressant, med utvecklare i tier 2 och tier 3 support och en rotationsmodell.

Vi fick med oss bra insikter och funderingar från besöket. Tack för inspirationen Emil.

Patrik Granlöv, Infomaker Scandinavia AB

Patrik Granlöv är leveranschef på Infomaker Scandinavia AB, och ansvarar för app-, webb- och backendteamen i Kalmar. Infomaker är en av Nordens ledande partner för lösningar inom publicering i digitala medier och print.