2016-10-19

Jim SpohrerIdag, onsdag, åkte vi till anrika IBM Almaden Research Center strax utanför San José i hjärtat av Silicon Valley. Där välkomnades vi av Jim Spohrer, en meriterad forskare och ledare som arbetat hos IBM sen 2001.

Förväntningarna inför träffen var ganska otydliga för oss. IBM kändes innan besöket mest igen som ett välkänt varumärke för PC-datorer och skapare av superdatorerna Deep Blue, som besegrade schackvärldsmästaren Garri Kasparov och Watson som blev stormästare i Jeopardy. Men att få höra vad de mer sysslar med i sin forskning var väldigt intressant.

IBMAtt artificiell intelligens (AI) skulle vara i fokus, var inte så överraskande. Men att de har en så bred ansats att göra världen bättre genom sin forskning lät mycket upplyftande. En slutsats som Jim betonade var att det kommer inte ta så lång tid innan algoritmer för AI är så bra de kan bli. Så istället för att bygga den bästa algoritmen för AI satsar därför IBM på data, som de ser som viktiga byggstenar för att kunna göra analyser med hög kvalitet på nya kreativa sätt. Det tillsammans med True North eller ”brain chip” som han också kallade det kommer att göra framtiden väldigt intressant där man som konsument kanske hanterar hundratals kognitiva system ”på fickan”.

Besöket avslutades med en promenad runt delar av byggnaderna med tillhörande varningar för skallerormar vid entrén och tarantellaspindlar på vägarna. Trots att epicentrum för den stora jordbävningen 1989 som gjorde stor skada i området kring San Francisco och Silicon Valley låg endast någon kilometer från IBMs lokaler i Almada så klarade sig byggnaderna helt utan skador. Byggnaderna är konstruerade för att kunna skydda de kvantdatorer och annan känslig utrustning som används vid all forskning som pågår.

Besöket bjöd inte bara på en vacker utsikt över Dalen, utan gav även inspiration kring IBMs forskning och de områden och metoder som Jim presenterade. Ett lyckat besök, kort och gott.

/Marcus och Henrik

Marcus Edvinsson är systemarkitekt på HRM Software med ett brett teknikintresse med fokus på att skapa användbar mjukvara.
Henrik Grankvist är en passionerad systemutvecklare som håller till på HRM Software på dagarna och flyger drönare på fritiden.