2017-10-09

Det görs mycket bra just nu för att hitta och matcha nyanländ och invandrad kompetens med företagens behov. Flera företag vittnar både om överträffade förväntningar och positiva bieffekter, men också om nya möjliga problem med Migrationsverket.

Bara på Arbetsförmedlingen i Växjö har man vaskat fram ca 150 nyanlända med IT-kompetens som skulle kunna hjälpa till att förbättra läget för regionens kompetenstörstande IT-företag.

Inom skolvärlden jobbar man på liknande sätt, både med att hjälpa nyanlända verifiera sina utländska utbildningar så att de överensstämmer med de svenska och att hjälpa utbytes och andra internationella studenter att komma i kontakt med svenska företag.

Det finns dessutom en rad lyckade exempel på företag som tagit in utländsk kompetens och lyckats expandera eller klara sina åtaganden i orderboken tack vare dessa utländska räddare i nöden. Softwerk är ett av dessa som både dragit oväntad nytta och drabbats av de problem som kan uppstå.

Eddie Freij, vd för Softwerk AB.

Eddie Freij, vd för Softwerk AB.

Mer dynamik och mer framgångsrik

– Vi har blivit ett mer dynamiskt företag där olika bakgrund berikar både oss själva och våra kunder. Och det bidrar även till att göra oss till ett mer framgångsrikt företag, berättar Eddie Freij, vd på Softwerk.

Ibland har den utländska kompetensen fångats upp via Linnéuniversitetet, via kontakters kontakter och på senare tid även via Arbetsförmedlingens försorg. Men det finns även en fara i att vara kreativ i jakten på eftertraktad kompetens.

– Går det snett någonstans med pappersexercisen eller om reglerna inte följs till punkt och pricka kan det bli nästintill omöjligt att rätta till det i efterhand, fortsätter Eddie Freij.

Och det är något som två anställda på Softwerk bittert fått erfara.

De ska utvisas på oklara grunder

Oleksandr Shpak och Altrim Beqiri kom båda till Linnéuniversitetet som utbytesstudenter för att ta masterexamen i datavetenskap och fick därefter jobb på ett nystartat IT-företag.

– Det var ett nytt och spännande företag där vi fick vara med från början och lärde oss mycket, berättar Oleksandr Shpak som kommer från Ukraina.

– Fast det lyckades aldrig riktigt, för efter ett år lades företaget ner, tillägger Altrim Beqiri som flyttat hit från Makedonien med sin fru, som nu jobbar på Linnéuniversitetet.

Oleksandr Shpak kom som utbytesstudent från Ukraina för att ta masterexamen i datavetenskap på Linnéuniversitetet, och jobbar nu som programutvecklare på Softwerk AB.

Oleksandr Shpak kom som utbytesstudent från Ukraina för att ta masterexamen i datavetenskap på Linnéuniversitetet, och jobbar nu som programutvecklare på Softwerk AB.

Duktiga programmerare är dock eftertraktade och de två fick jobb på Softwerk där de snabbt gjorde sig uppskattade bland både kunder och medarbetare.

De två programmerarna hade kommit hit som utbytesstudenter och därefter fått arbetstillstånd. Men när arbetstillstånden skulle förlängas dröjde beskeden ovanligt länge. Sedan kom dråpslaget.

”Ge oss chansen att fixa till eventuella felaktigheter istället för att utvisa oss. Nu vet vi ju så mycket mer om vad som krävs. Det visste vi ju inte som nyanlända.”
Oleksandr Shpak och Altrim Beqiri

I oktober 2016 beslöt Migrationsverket att Oleksandr Shpak med hustru, och Altrim Beqiri skulle utvisas. Anledningen till utvisningen var att myndigheten ansåg att deras tjänster inte hade annonserats på rätt sätt hos Arbetsförmedlingen.

De överklagade utvisningsbesluten …

Eftersom varken Softwerk eller de två medarbetarna gjort något fel tog de hjälp av Centrum för rättvisa och överklagade utvisningsbesluten till migrationsdomstolen. Det gjorde det dessutom möjligt för de två att jobba kvar under tiden ärendet behandlades. Men de var förstås inte opåverkade under tiden.

– Det har varit en ganska nervös tid, men jag försöker låta bli att bry mig för mycket. Det tar bara en massa energi att oroa sig. Men visst känns väntan hopplös ibland, tillstår Oleksandr.

Men för Altrim var det ännu värre.

– Jag var tvungen att åka hem och fick sedan inte komma tillbaka. Som tur var kunde jag jobba vidare på distans under de månader det tog att få svar, berättar Altrim.

… och fick rätt

Efter lång tid och åtskilliga turer kom så beskedet alla väntat på – utvisningsbesluten upphävs.

Altrim Beqiri kom som utbytesstudent från Makedonien för att ta masterexamen i datavetenskap på Linnéuniversitetet, och jobbar nu som programutvecklare på Softwerk AB.

Altrim Beqiri kom som utbytesstudent från Makedonien för att ta masterexamen i datavetenskap på Linnéuniversitetet, och jobbar nu som programutvecklare på Softwerk AB.

– Det är verkligen beklagligt att de har tvingats leva med fullständigt onödiga utvisningsbeslut i nästan ett år, men det är glädjande att förnuftet till slut fick segra, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, som tillsammans med Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa, varit ombud för de båda programmerarna.

Ett prejudicerande utslag som fler får nytta av

– Utslaget är dessutom prejudicerande då detta med mindre fel som inte går att rätta till, drabbat ganska många i det svenska näringslivet. Samtidigt tycker jag att det är bra att det finns en rättsordning och att vi ska följa den. Men det borde inte innebära att även små fel som inte har någon brottsrubricering ska ha så stor påverkan på de enskilda utan att drabba oss som företag.

Grattis! Nu får ni alltså stanna och jobba kvar?

– Ja, men nu börjar det om. Mitt nya visum gäller till augusti 2018, säger Oleksandr.

– Och mitt till juni 2018, sedan blir det samma visa om igen, tillägger Altrim.

– Nej, nästa gång ska det förhoppningsvis gå betydligt snabbare, säger Eddie Freij och avslöjar i samma andetag att Softwerk precis blivit certifierade hos Migrationsverket för att underlätta tillståndsgivningen för sina anställda.

Förtur att få förlänga arbetstillstånd snabbare

Det finns sedan tidigare möjlighet för större arbetsgivare att certifiera sig hos Migrationsverket för att få en slags Fast Lane för akademiker och experter. Certifieringen innebär att arbetsgivaren tar ett större ansvar och ser till att de sökande har all dokumentation i ordning och istället får avsevärt kortare handläggningstider hos Migrationsverket.

”En certifiering är en överenskommelse mellan en arbetsgivare och Migrationsverket som ger snabbare handläggning. Överenskommelsen innebär att arbetsgivaren levererar en komplett ansökan via webben och Migrationsverket fattar beslut inom högst 20 arbetsdagar.”
Migrationsverket

– Nu är vår förhoppning att det faktiskt kan fungera och bara ska behöva ta en månad för att få besked om den sökande får stanna ett tag till beroende på vad det är för tillstånd, förklarar Eddie Freij.

Är detta något Softwerk kan hjälpa andra företag med?

– Ja, och det gör vi gärna. Vi kan dels vara bollplank om någon skulle hamna i en liknande situation, dels bistå med snabbare behandling av ansökan via vår certifiering. Har ditt företag bara god kontroll på handlingarna hjälper vi gärna till, säger Eddie Freij.

– Jaha, men då kanske vi äntligen vågar titta på att köpa en lägenhet nu, tillägger Oleksandr Shpak med ett brett leende.

Mer om saken

Centrum för rättvisa om domen och turerna

Migrationsverket om att bli certifierad arbetsgivare