Foto: Northern Sky

Foto: Northern Sky

2017-06-29

Under de sista veckorna i juli blir det gaming av stora mått i Växjö. Den 21 – 30 juli arrangeras Wexiö Gaming Weeks som är ett samlingsevent för ett antal olika gamingevents med olika inriktning.

Magnus Stenbenke, Northern Sky är en av arrangörerna av Wexiö Gaming Weeks.

Magnus Stenbenke, Northern Sky är en av arrangörerna av Wexiö Gaming Weeks.

– Efter förra årets succé vill vi nu växla upp och ge Växjö en bas till ett gamingevent som kan växa och bli hur stort som helst. Vi ser på trender runt om i världen att arenadelen av gaming blir större och detta är något vi vill bjuda Växjöpubliken på, berättar Magnus Stenbenke på Northern Sky som arrangerar sommar-lan som en del av Wexiö Gaming Weeks.

2,5 miljoner tittare

ESA 2017 (European Speedgaming Assembly) är basen i Wexio Gaming Weeks och kommer att hållas mellan den 22 – 29 juli. ESA är Europas största speedrunträff som drog 500 deltagare och 2,5 miljoner tittar på Twitch förra året. Ett evenemang som även drog in 2,7 miljoner kronor till Rädda barnen vilket man räknar med att överträffa i år.

– Vi har länge sett möjligheter att knyta an fenomenet speedrunning med andra delar av e-sporten. Därför känns det extra spännande att för första gången kunna erbjuda deltagarna på ESA ett helhetsupplägg och bygga vidare på de goda relationerna som finns mellan exempelvis Smash-communityn och tillsammans ta nästa steg i utvecklingen, säger Fredrik Lidholt som arrangerar ESA.

300 smashare kommer till Växjö den 21 juli

Först ut är dock Sveriges största Smash-turnering – Ascenzion II, som drar igång den 21 juli och där man räknar med att 300 smashare ska komma till Växjö under de tre dagarna det pågår.

Sist ut i Wexiö Gaming Weeks är Northern Skys LAN där man kommer att köra turneringar i Counter Strike och Hearthstone och väntar in ett 200-tal deltagare.

Utöver detta körs även ett antal brädspelsturneringar under de tio dagar Wexiö Gaming Weeks är igång.

Vad: Wexiö Gaming Weeks

När: 21 – 30 juli

Var: Fortnox Arena, Arenastaden i Växjö

Mer info: Northern Sky och ESA 2017