2016-11-14
Här är de – framtidshoppet. De medverkande företagen hann knappt träffa alla intresserade i enskilda intervjuer. Men det råder ingen tvekan om resultatet. När hundratalet IT-studenter mötte regionala IT-företag och fick lära sig mer om varandra knöts många nya, intressanta kontakter på Stora IT-kompetensdagen. Kontakter som i många fall leder till exjobb, praktikplatser och ny personal med IT-kompetens.
Stora IT-kompetensdagen inleddes med två spår – ett anpassat för de medverkande företagen och ett för IT-studenter. Företagen bjöds på en inblick i universitetets IT-inriktade utbildningar och ett föredrag om examensjobb medan studenterna fick veta mer om de deltagande företagen, hur man hittar balans mellan företagens och universitetets krav i samband med exjobb och hur man skall presentera sig själv och sin kompetens.
– Nytt denna gång var att företagen får träffa lärare från universitetet och lära mer om vad universitetet har att erbjuda och vad man bör tänka på när man samverkar med universitetet och studenter, säger Diana Unander Nordle som är projektledare inom forskning och utbildning på IEC och den som varit huvudansvarig för Stora IT-kompetensdagen och sett till att allt runt omkring fungerar.
Vinnande exempel
En av punkterna på studenternas agenda var att få träffa och höra om goda exempel inom kompetensutveckling.
– Eftersom vi vann Stora IT-kompetenspriset i våras är vi här och berättar hur vi jobbar med vår interna kompetensutveckling. Och så vill vi naturligtvis hinna träffa många bra studenter som vi kan samarbeta med, berättar Jesper Svensson som är utvecklingschef på Fortnox.
På Fortnox tar man sig ofta an studenter som gör examensarbeten, projektarbeten och praktik.
– Ofta har vi möjlighet att erbjuda dem sommarjobb under studierna så att vi kan lära känna varandra ordentligt och se hur vi funkar ihop. Vi behöver anställa väldigt många människor de närmaste åren och det enda sättet man kan växa i Växjö just nu är att anställa juniorer som man själv gör seniora, tillägger Jesper Svensson.
Intresset för företagen var stort och ett hundratal studenter slöt upp och gjorde snabbt att många av företagens speed-dating-agendor fulltecknades.
– Fortnox och HRM Software tycker jag verkar extra intressanta då de jobbar med många andra företag och kan erbjuda en massa olika grejer. Men det finns många andra intressanta företag här idag också. På presentationerna var det extra kul att få reda på att det även finns ett spelföretag här – Play´n GO. Det är också jätteintressant, säger Markus Lyconhold som studerar programvaruteknik.
Vill knyta närmare band
På HRM Software är man full av tillförsikt och vill knyta närmare band med både universitet och studenter.
– Vi är här för att lära känna folk som vi kan samarbeta med framöver. Vi kommer bland annat att köra igång ett lärlingsprogram och har en del idéer om andra samarbeten med studenterna. Men vi är även här är för att vi själva ska lära oss mer om utbildningarna och hur vi kan jobba framöver med att knyta kontakter, säger Terese Hermansson, supportchef på HRM Software.
Intresset var även stort bland de internationella studenterna och de uppskattade stort att företagen höll sina presentationer på engelska. Meike Petermann är en av de internationella studenterna som tycker att det funkar riktigt bra att studera programvaruteknik i Växjö på engelska:
– Jag gillar speciellt det svenska systemet där universitetet fungerar ganska annorlunda jämfört med i Tyskland där jag kommer ifrån. Här är klasserna mindre, grupparbetena fler och man får fler tillfällen att prata direkt med lärarna.
De fick hjälp att optimera sin LinkedIn-profil
Ett annat välbesökt inslag var Experis personliga LinkedIn-coachning där en datasal ställts i ordning för aktiv hjälp med den egna profilen i yrkesnätverket.
– I och med att de är studenter har de inte så mycket erfarenhet med sig och då gäller det att trycka på de saker som de faktiskt har gjort, säger Ellen Hedvall, kandidatansvarig på Experis, som hjälpte åtskilliga studenter med deras LinkedIn-profiler under dagen.
När vi frågar om hennes tre bästa LinkedIn-råd kommer svaret snabbt:
1. Bilden – ha en yrkesmässig och representativ bild där du är propert klädd.
2. Var tydlig – beskriv mer i detalj vad det är du gjort i olika anställningar och projekt.
3. Fokusera – tryck på det du vill ska framgå. Letar du IT-jobb är det bra att lyfta IT-delarna i det du gjort.
På Experis ser man även en ny trend där företag börjat omvärdera vikten av lång och gedigen erfarenhet.
– Vi ser att det sker ett skifte just nu där man tar in juniora profiler i mycket större utsträckning. Mycket beroende på att arbetsmarknaden ser ut som den gör, men också för att få in nya idéer, säger Jenny Järngren som är rekryteringskonsult på Experis.
En av dem som passade på att få hjälp med sin LinkedIn-profil är Divyateja Kasu som läser masterutbildningen i information system.
– Jag har en LinkedIn-profil sedan tidigare, men lärde mig en hel del nytt och jag fick flera bra tips av Experis personliga LinkedIn-coachning, berättar Divyateja Kasu innan hon hastar vidare till en speed date med Visma Spcs, ett företag hon gärna skulle vilja jobba på.
”Det finns en mycket stor potential här”
Förmiddagens korta presentationer var mycket uppskattade bland studenterna, men på eftermiddagen bjöds även möjlighet att få en lite djupare inblick i företagens kultur och personalpolitik.
Visma Spcs var ett av de företag som tog chansen att visa upp sig även på eftermiddagens lite längre presentationer som hölls parallellt med speed-datingen. Peter Härder, Team Manager på Visma Spcs, berättade hur man jobbar med utveckling på Visma och vilka möjligheter som finns där.
– För min egen del tycker jag att fem minuter var alldeles för kort tid, men kan samtidigt vara tacksam för tidsgränsen när jag lyssnade på en del andra företagspresentationer, säger Peter Härder med glimten i ögat.
När dagen börjar gå mot sitt slut är Peter Härder mycket nöjd med resultatet.
– Det är kul att ni lyckats locka hit så många studenter. Vi har fått en hel del spännande leads här idag, men jag tror framförallt att vi gjort att studenterna känner till oss lite bättre. Vi har ju en liten nackdel av att vara i andra änden av stan och därför inte är syns lika mycket här på Campus. Därför är den här typen av tillfällen extra viktiga för oss, berättar Peter Härder och lägger till ytterligare en intressant iakttagelse.
– Jag har pratat med en hel del som går andra året här nu, och det känns som att det finns en mycket stor potential här med studenter med sunda tankar och idéer om sin framtid. Det är nog detta framtidshopp som jag tycker varit det allra bästa med denna i övrigt alldeles utmärkta dag.
Ytterligare ett exempel på studenternas ökade attraktionskraft är att Region Kronoberg också medverkar och söker IT-kompetens.
– Vi är här för att se om vi kan rekrytera nya framtida medarbetare. Just nu är det framförallt programmerare, förvaltare och projektledare, men vi söker även folk till support och infrastruktur inom nätverk. Många vet nog inte hur mycket IT-tjänster vi har inom offentlig verksamhet. Men nu när vi fått presentera vår verksamhet har det kommit fler studenter som blivit nyfikna på oss och vill veta mer, säger Susanne Larsson som är projektledare på Region Kronoberg.
Lokala näringslivet är extra viktigt för studenter utifrån
Tre studenter som är rörande överens om hur viktigt det är att få möjlighet att lära känna lokala företag på detta sätt är Olle Bogren, Johan Lundberg och Sebastian Algrim, som alla läser systemvetenskap:
– Vi har kommit hit för att se lite vad det finns för företag häromkring i trakterna. Vi ska göra praktik under termin fem och vill därför knyta lite kontakter och se vad de kan erbjuda, säger Olle Bogren.
– Det är ett bra sätt för oss att lära känna lokala näringsidkare eftersom många av oss har flyttat hit till Växjö från andra städer. Så det här är ett utmärkt tillfälle för att skaffa nya kontakter och kanske hitta en ny arbetsgivare att söka jobb hos. Jag har fått ett jättebra intryck av Växjö och kan mycket väl tänka mig att stanna och jobba här, tillägger Johan Lundberg.
Även företagen uppskattar universitetets delaktighet och den information som det bjöds på:
– Jag tycker det var bra att få lite insikt i vilka program som finns här på universitetet. Jag tycker också det var bra att få veta mer om vad som gäller med exjobben, hur man som företag ska formulera problemet och vad man ska tänka på. Det var många bra tips, säger Pär Burman, CTO på Play’n GO.
Spelföretaget söker både arbetskraft, praktikanter och studenter som vill göra exjobb till våren.
– Vi har flera idéer även om vi inte riktigt fått till problemformuleringen än, säger Pär Burman.
Linnéuniversitetet vill samarbeta ännu mer
Från universitetets sida är man glada över den stora uppslutningen av företag och IT-studenter, men vill gärna se ett ännu större samarbete med regionens IT-företag.
– Stora IT-kompetensdagen handlar ju om att knyta kontakter mellan företag, universitet och studenter, och det är en möjlighet som vi gärna vill hålla öppen årets övriga 364 dagar. Det är till och med en del av vårt uppdrag, att vara behjälpliga med kompetensförsörjning och uppdragsforskning. Så hjärtligt välkommen att ta kontakt med oss för att diskutera dina behov och önskemål så kanske vi kan hjälpa till, säger Jesper Andersson, universitetslektor och prefekt på institutionen för datavetenskap vid Linnéuniversitetet.
Mer från Stora IT-kompetensdagen
Förslag på examensjobb på Linnéuniversitetet
Jesper Andersson, Linnéuniversitetet, presenterar IT-relaterade utbildningar:
Johan Hagelbäck, Linnéuniversitetet, föreläser om examensjobb:
Senaste kommentarer