StoraITkompetenspriset
Stora IT-kompetenspriset delas ut till det företag eller den organisation som utmärkt sig inom utbildning och kompetensutveckling på ett positivt sätt. Det är utbildningsanordnare i Kalmar och Kronobergs län som lyfter de som gör det lilla extra i samverkan med utbildningarna.

Förra årets var det Softwerk, året innan var det Sigma IT & Management som tog hem utmärkelsen som bästa företag på intern IT-kompetensutveckling. I år står valet mellan tio nominerade företag och vinnaren blir ett av dessa.

De nominerade

Här är de nominerade företagen utan inbördes ordning:

Visma

Motivering: Visma jobbar aktivt inom med samverkan med flera utbildningsnivåer såsom gymnasiet, yrkeshögskolan och universitetet (flera utbildningar), med såväl långa praktikperioder, examensarbeten och korta projekt. Flera studenter har blivit anställda efter avslutade arbeten.

Bluegarden

Motivering: Bluegarden har ett omfattande samarbete med både gymnasieutbildningar där samverkan innefattar allt från medverkan i ledningsgrupper till, praktik, projektarbeten, studiebesök och gästföreläsningar. De har även ett omfattande samverkan med systemvetarprogrammet på universitetet inom vilket de tar in flera studenter på långpraktik varje år.

Emballator Lagan Plast

Motivering: Emballator Lagan Plast är ett företag som har en nära samverkan med utbildningarna på CIL i Ljungby. Företaget deltar i alla de samverkansformer som varit underlag för nomineringen. Emballator arbetar medvetet med utbildningssamverkan i sin företagsstrategi.

Koneo

Motivering: Koneo i Ljungby är alltid positiva till både praktik och annan samverkan särskilt med fokus på gymnasiet. De har mycket att erbjuda eftersom de har en stor bredd i sin verksamhet.

Infomaker

Motivering: Infomaker har ställt upp med examensarbeten, gästföreläsningar, projektarbeten och anordnat hackaton internt på företaget där studenter varit inbjudna. Om tre veckor kommer de på nytt att erbjuda ett hackaton för alla IT-studenter i Kalmar där de kommer att bjuda på föreläsningar, lokaler och förtäring.

Fortnox

Motivering: Fortnox har en bred samverkan med gymnasiet med flera och lyfter ungdomarna på ett professionellt sätt. Företaget håller på att utveckla sitt samverkanserbjudande ytterligare för att möta fler utbildningar.

Office IT-Partner

Motivering: Office IT-Partner gör ett jättejobb med ”rekryteringsprocessen” av praktikanter och har lyfts av flera utbildningsanordnare. De har ett helhetstänk i sitt upplägg av praktiken för eleverna, samt har gett många av våra ungdomar chansen till extra jobb på till exempel lov, men även längre anställningar efter avklarade gymnasiestudier! Medarbetare har även gått Skolverkets APL-handledarutbildning, så hon är ”certifierad” för att ta hand om våra ungdomar! Företaget har stöttat utbildningar med både kunskap och hårdvara.

Växjö kommuns IT-enhet

Motivering: Växjö kommuns IT-enhet har alltid vurmat för YH-utbildning, pratat på exempelvis IECBit om vårt samarbete som en kompetensrekrytering genom LIA. De är en bra ambassadör för att främja YH specifikt men också att ta hand om juniora talanger.

Vitec

Motivering: Vitec har under lång tid haft en nära samverkan med de IT-relaterade YH-utbildningarna i Kalmar län. Företaget har visat sitt engagemang i ledningsgrupper, tagit emot LIA-praktikanter etcetera och flera studenter har fått anställning på företaget efter avslutade studier.

Easyfy

Motivering: Easyfy har haft en nära samverkan med bland annat YH-utbildningarna i Kalmar län och har engagerat sig i såväl genomförandet av utbildningen (genom tex LIA) som i utvecklingen av utbildningar via ledningsgrupper.


 

Ovanstående företag har nominerats av utbildningsanordnare i Kalmar och Kronobergs län, antingen genom att de har samverkan med flera utbildningsanordnare/nivåer eller för att de gjort något extra.

Nu återstår arbetet för juryn att utse ett av dessa företag till vinnare av Stora kompetenspriset 2016. Vinnaren offentliggörs fredagen den 29 april under Digitala veckan.

Läs mer om Stora IT-kompetenspriset