2016-11-02

När Mikael Nilsson läste Interaktiva digitala medier på Linnéuniversitetet och skulle göra sitt examensarbete gick han på Stora IT-kompetensdagen för att träffa företag. I dag jobbar Mikael Nilsson på företaget han kom i kontakt med där.

Mikael Nilsson är idag front end-utvecklare på IST där han fick jobb redan när han gjorde sitt examensarbete.

Mikael Nilsson är idag front end-utvecklare på IST där han fick jobb redan när han gjorde sitt examensarbete.

– Jag hade ingen aning om vad IST sysslade med mer än att de sökta Java-utvecklare. Som front end-utvecklare bokade jag inte ens speed date med dem, men hängde i deras monter och kom att snacka front end-utveckling med dem. De ville att jag skulle komma på intervju och göra examensjobb hos dem och så blev det. Nästan i alla fall.

– Jag fick även jobb hos dem parallellt med exjobbet. Och redan under våren undrade de om jag inte ville ha en fast tjänst, berättar Mikael som nu funderar på att ta tjänstledigt på deltid för att hinna göra färdigt sitt examensarbete.

Vad var svårast med att göra examensjobb på ett företag?

– Det var att försöka hitta någonting som både företaget och universitet har nytta av. Företaget vet som regel vad de vill ha ut samtidigt som universitetet har sina regler att följa och dessa överensstämmer inte alltid. Det var även svårt att få till möten med båda parter samtidigt, så man blir lätt en mellanhand där alla har lite olika bild av vad det är man ska göra.

– Alla program kräver inte att man gör examensarbete med ett företag, men jag rekommenderar studenter att ta den chansen om den erbjuds, inte minst för att få en första kontakt med ett företag. Även om det kan verka jobbigt att man har två viljor att försöka kombinera.

Vad kan företag göra för att underlätta?

– Det underlättar stort när företag ger förslag på problem de vill ha hjälp med att lösa. De bör inte formulera lösningen, men det är bra om de kan avgränsa ämnet. Sedan bör det vara upp till studenten att ta fram en lösning på problemet.

Vad kan universitetet göra för att underlätta?

– Universitetet gör som regel ett bra jobb och de måste ju även hålla sig till de akademiska krav som ställs. Bra är om de kan hjälpa till med fler företagskontakter. Men för företagens del och för den personliga utvecklingen är det nog mer önskvärt att studenterna tar direktkontakt med företag än att skolan är mellanhand.

Vad kan studenter göra för att få bästa möjliga erbjudanden?

– Det handlar nog mycket om att visa vem man själv är. Det svåraste är ofta att komma på den första intervjun och etablera kontakt. Mitt bästa tips är därför att gå på träffar som Stora IT-kompetensdagen, få in en fot och visa upp dig. Det är inte alltid kvalifikationerna som avgör. Det personliga, hur man passar in, kan vara lika viktigt.

Dina bästa tips till företag?

  • Visa vad det är företaget är ute efter, problemet som ska lösas
  • Ge en bild av företagsklimatet, visa hur man jobbar hos er
  • Visa företagets värderingar och matcha studenter som delar dem

Dina bästa tips till studenter?

  • Visa vem du är, vad du tror på och vad du är för människa
  • Våga prata, berätta om dig själv, ta för dig
  • Satsa på företag som matchar dina värderingar

Vill du höra mer om Mikael Nilssons erfarenheter och hur han lyckades få jobb? Passa på att träffa honom i IST:s monter på Stora IT-kompetensdagen den 10 november.