Faksimil ur Smålandsposten 2016-09-26 sid 12-13.

Faksimil ur Smålandsposten 2016-09-26 sid 12-13.

2016-09-27

Många av regionens IT-företag lider brist på personal. Det är framförallt mjukvaruutvecklare som saknas. Detta är dessvärre något som inte syns i statistiken eftersom företagen tvingas lösa det på andra sätt.

– Vi hyr in fyra externa konsultbolag för närvarande för att klara våra uppdrag, säger Christian Myhrberg, vd på HRM Software i Växjö, till Smålandsposten.

Och det är något som HRM Software är långt ifrån ensamma om.

– I princip alla IT-företag i regionen söker efter personal med rätt kompetens, men tvingas ta till andra grepp för att klara tillvaron, säger Björn Lundsten som är IEC:s projektledare för näringsliv i Kronobergs län.

Behovet är större än vad utbildningarna tillför

Det utbildas helt enkelt inte tillräckligt många och flera av de som utbildas lockas även till storstäderna.

Björn Lundsten

Björn Lundsten

– Det här har vi försökt påtala tillsammans med regionens Yrkeshögskolor. Växjö Yrkeshögskola har ansökt om att få starta IT-utbildningar men fått nej eftersom behovet ansågs större i andra regioner. Men det är alltså en felaktig bild. Dessa IT-jobb annonseras sällan hos Arbetsförmedlingen eftersom den eftertraktade kompetensen nås via andra kanaler och därmed blir den statistik som Arbetsförmedlingen levererar till SCB missvisande, förklarar Björn Lundsten.

Smålandsposten skrev en artikel om saken den 26 september 2016. Du kan även läsa artikeln  smp.se (kräver inloggat läge).